donderdag 6 januari 2011

Hoezo dapper, hoezo knap?

Ik ben er erg voor om in elke menselijke ontmoeting te kijken naar kwaliteiten en deze ook zoveel mogelijk te waarderen. Afhankelijk van de context en de personen die erin aanwezig zijn, maar ook van wat maatschappelijk of cultureel gewenst is, krijgen sommigen heel veel en anderen veel minder waardering voor hoe ze zijn en het gedrag dat ze vertonen.

Het valt me regelmatig op dat mensen worden gewaardeerd voor dingen die ze van nature in zich hebben. Vaak gaat het om een eigenschap die bij de ander - die de waardering uitspreekt - niet van nature aanwezig is. Zo ben ik vaak beloond - en ook gestraft - voor mijn onafhankelijke blik of houding. 'Wat knap dat je zo kunt opstellen!' Helemaal niet knap, het zou pas echt knap zijn als ik zo'n innige verbinding met een groep of persoon zou aangaan dat ik partijdig zou worden, de rede of redelijkheid zou loslaten en 'zomaar' onvoorwaardelijk een belang zou verdedigen of voor iemand zou opkomen. (Sommige mensen noemen dat loyaliteit.)
 

Hoezo dapper, dat een emotioneel-mentale buiten kaders denkt?
Het zou pas echt moedig zijn als hij er binnen zou durven blijven.

Hoezo dapper, dat een mentaal-fysieke zich zo onafhankelijk kan opstellen?
Het zou pas echt dapper zijn als hij de persoonlijke relatie zou aangaan.

Hoezo knap, dat een fysiek-emotionele zich zo kan voegen in het geheel?
Het zou pas echt knap zijn als hij als individu naar voren zou springen. 

Hoezo dapper, dat een mentaal-emotionele zo kan focussen op processen?
Het zou pas echt dapper zijn als hij een concreet product zou neerzetten.

Hoezo knap, dat een fysiek-mentale zo strak aan z'n doel kan vasthouden?
Het zou pas echt knap zijn als hij 'm wat los kon laten.


Hoezo knap, dat een emotioneel-fysieke zo veel aandacht heeft voor de mens?Het zou pas echt knap zijn als hij het persoonlijke zou durven negeren.


PS.
Spreken over een 'emotioneel-mentale', 'mentaal-fysieke' is onjuist, een individu is altijd meer dan z'n persoonlijkheidsdynamiek. Het is nu alleen zo geformuleerd omwille van de leesbaarheid.

--

Geen opmerkingen:

Een reactie posten